Big Data

Wat zijn big data?

Big data is op het moment hot. De vraag die meestal gesteld wordt, ja er is allerhande data en we weten dat we daar iets mee willen, het immers ook interessant, maar wat kunnen we er nu mee?
Big data wordt over het algemeen geclassificeerd in vijf V’s: volume, variety, velocity, veracity en value. Big data gaat om veel data, met nadruk op veel. Hedendaags speelt het een steeds grotere rol.
Met de v van variety moet er gedacht worden aan de aard van de data, denk hierbij aan gestructureerd, ongestructureerd of semi-gestructureerd. Verder kan big data bestaan uit verschillende bronnen. De v van velocity is de snelheid waar data mee genereert wordt, waarmee real vanzelfsprekend het snelste is. Met veracity wordt er gedoeld op de geloof en betrouwbaarheid van data. De nauwkeurigheidsniveau kan toenemen door big data, denk hierbij bijvoorbeeld aan het verbeteren van spelfouten in Google. Door eerdere zoekopdrachten van andere kan je eigen zoekopdrachten verbeterd of aangevuld worden.

Big data toepassingen
Big data wordt gebruikt in de dagelijkse bezigheden, denk hierbij bijvoorbeeld aan de Albert Heijn bonuskaart. Het aankoopgedrag wordt geregistreerd en op basis daarvan kan ingespeeld worden op de voorkeur van de klanten. Als er gekeken wordt naar logistieke toepassingen kan met big data ingeschat worden wat de afname gaat zijn, dit komt de efficiëntie van het voorraadbeheer ten goede.

Feiten en cijfers
De markt van de big data is immens, zo is de markt in 2014 goed voor 45 miljard. 75% van alle bedrijven geeft aan hierin te willen investeren, terwijl maar 13% op het moment gebruik maakt van big data. 82% van alle Nederlandse marketeers geeft aan dat hen hun online en offline data niet kunnen integreren. Er is een schatting gemaakt dat in 2018 8000 big data specialisten te weinig zullen zijn.
Richtingen binnen Big Data

Branches
Op het moment wordt big data in veel verschillende branches gebruikt, denk hier allereerst aan de overheid. De overheid heeft ontzettend veel data wat beschikbaar gesteld wordt, dit aan de hand van big data. Ook in de gezondheidszorg wordt big data ingezet om zaken te kunnen voorspellen.

Data mining
Met data mining laat je data zichzelf het werk doen. Zo kan je in de data laten zoeken naar statistische verbanden, patronen en relaties. Zo kan een algoritme ingezet worden om dit te laten onderzoeken.

Predictive analysis
Met predictive analysis gaat het om het voorspellen van gedrag. Zo is de term recommender vast bekend bij de meeste lezers. Hierbij is het wanneer u kiest voor een product dat er ook andere producten aangeboden worden die ook door andere mensen gekocht zijn. Personalisatie speelt hierin een grote rol. Hoe meer data hierdoor ontstaat hoe nauwkeuriger deze voorspellingen gaan worden.

IT: NoSQL
De meest traditionele databases zijn bijv. Oracle, syprus en MySQL, deze zijn gebasseerd op SQL, gestructeerde database. Met NoSQL wordt er gewerkt met ongestructureerde data, wat ook het vaakst terugkomt met big data. NoSQL richt zich dus voornamelijk op grote hoeveelheden.
Databases die vaak ingezet worden voor big data zijn MongoDB, Cassandra, Elastic (voorheen Elasticsearch) en Hbase, wat gebouwd is op Hadoop.

Hadoop / Mapreduce
Hadoop kan het best gezien worden als een storage engine, Hadoop kan grote hoeveelheden data opslaan en verwerken. Hadoop is zeer robuust doordat het in staat is zelf fails te kunnen detecteren in data en probeert het op te lossen. Hadoop verplaats hierin niet te data, maar het proces zelf, wat de snelheid ten goede komt.

Hoe Big data inzetten in uw organisatie?
Inventariseer allereerst wat de wensen binnen uw organisatie zijn, beschikt de organisatie over de juiste kennis? Zijn er de juiste mensen in dienst met de benodigde specialismen. En om te beginnen met big data wordt te allen tijde aangeraden om te starten met een klein project.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s